Review Trailschoenen: Icebug Pytho 6

Voor de echte trailrunner is het lopen op ijs en sneeuw natuurlijk een mooie ervaring. Echt goede schoenen die deze omstandigheden een stuk makkelijker maken zijn de Icebug Pytho6. De schoenen kun je overigens ook gewoon gebruiken om een mooie trail te lopen. Icebug is in Scandinavië niet alleen bekend om hardloopschoenen maar hun gehele lijn schoenen. In Nederland
zijn nog voor zover wij hebben kunnen controleren nog geen winkels met Icebug. We kozen voor een iets grotere maat dan we normaal hebben. Normaal kies ik maat 44 als ik schoenen koop in een hardloopwinkel maar nu koos ik voor maat 45. Hiermee kun je met lekkere dikke hardloopsokken lopen (of twee paar over elkaar heen). De Icebug Pytho6 is er in de kleuren blauw en oranje.

We hebben twee paar getest in Arjeplog en tijdens gladheid in Nederland. Voor het schrijven van deze review hebben we bij elkaar meer dan 250 kilometer met de schoenen gelopen, waaronder een marathon.

Specificaties trailschoenen

Volledige naam schoen: Icebug Pytho6 BUGrip
Gewicht: 320 gram per paar voor maat 45
Duurzaamheid: 8,7 kg CO2, 26% van de schoen is van gerecycled materiaal en 9% biobased.
Eigenschappen: Waterafstotend met 16 “studs”
Ondergrond: Sneeuw, ijs en onverhard

Lopen met Icebug trailschoenen in Nederland

Het testen in Nederland hebben we gedaan op bevroren straten afgewisseld met verhard terrein, maar ook zachtere ondergronden. Hoe mooi is het om zelfs als de rest van Nederland moeite heeft met de glibberige omstandigheden zelf sprintjes te kunnen trekken over een ijsplaat. Je hoort de studs grip pakken in het ijs. Misschien was het niet zo handig om dit om 6u in de ochtend te doen, want de schoenen maken wat meer lawaai dan schoenen zonder studs. Een tip is ook om de trailschoenen een beetje te sparen op harde ondergrond. Op zich kan je er prima mee op asfalt lopen, maar ze zijn er niet voor gemaakt. Ik verwacht dan ook dat de studs hard slijten op asfalt.

Ook het lopen van één van de mooiste zandtrails van Nederland, Meijendel’s Mooiste, is met Icebug trailschoenen geen probleem. Meijendel’s Mooiste is een trail bedacht door de organisatie van de Haagse Duinentrail. Ze doen het dus ook gewoon in normale weeromstandigheden.

Hardlopen door de sneeuw

Dan het testen in barre winterse omstandigheden. We hebben de schoenen uitvoerig getest in Arjeplog. Arjeplog is de uitvalsbasis van Arctic Circle Trails in de zomer. Voor deze test belangrijker: Arjeplog is een plaats in Zweeds Lapland die bekend staat om het feit dat autofabrikanten er hun auto’s testen in extreme weersomstandigheden, perfect dus om ook trailschoenen te onderwerpen aan deze omstandigheden. We hebben een mooi parcours uitgetekend wat volledig besneeuwd was, variërend van net geveegde wegen tot sneeuw boven onze enkels. De Icebug Pytho6 zijn waterdicht en dat merk je direct. Last van koude of natte voeten hebben we niet gehad. Uit zichzelf zorgen de schoenen ook in omstandigheden tot -10 graden wel tot voldoende warmte met een paar goede hardloopsokken. Echt dikkere sokken we aangedaan bij lagere tempraturen, maar dat was meer uit voorzorg dan dat het echt nodig was.

Conclusie

We hebben een paar dagen hard gelopen op de Icebug Pytho6 en waren er zeer tevreden over. Wat ons ook bevalt is de transparantie over de CO2 belasting en de hoeveelheid gerecycled materiaal. Leuk is dat de schoenen ook meerwaarde hebben in Nederland, hoewel je misschien niet voor die twee weken een apart paar schoenen in de kast wil hebben.


Geplaatst

in

door